OM VETEGRÄS


Vi har med stöd från Almi Företagspartner i Östergötland gjort en litteraturstudie om vetegräs för att fastställa dess hälsofrämjande egenskaper.
Studien utförs av Josefin Karlgrund, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Food and Bioscience - Business Development.
Vi presenterar delar av studien:


Hälsoeffekter relaterat till studier utförda på vetegräs

Diabetes

...Forskarna bakom studien drog slutsatsen att vetegräs har skyddande effekt mot oxidativ stress på råttor med diabetes. Resultatet kan inte direkt överföras på människor, men det påvisar att vetegräs potentiellt kan ha liknande effekt även på människor.


Mage och tarm

En placebokontrollerad studie genomförd på patienter med Ulcurös Colit visade att intag av vetegräsjuice var associerat med reduktion i generell sjukdomsaktivitet samt minskad blödning från ändtarmen (Ben-Arye E, 2002).


Syreupptagningsförmåga

Vetegräs påstås påverka syreupptagningsförmågan hos människor till följd av likheten mellan klorofyll och människans syrebärande hemgrupp.
… Slutsatsen som forskaran drar av studien är att vetegräsjuice minskar behovet av blodtransfusioner för vissa patienter med en viss typ av thalassemi.


Cancer

… studie från 1979 drog slutsatsen att vetegräs har antimutagena egenskaper och motverkar carcinogener (Lai, 1979). Teorin var att det troligen rörde sig om klorofyll i kombination med Vitamin E och oidentifierade flavonoider.
… En pilotstudie utförd på cancerpatienter tyder på att intag av vetegräs skulle kunna minska skadeverkan(myleotoxcitet) på benmärgen (där blodceller skapas) orsakad av cellgiftsbehandling. 30 patienter med bröstcancer fick under de tre första cyklerna av cellgifter dagligen dricka 60ml vetegräsjuice och deras behandlingsförlopp jämfördes med 30 patienter som inte fick vetegräs (Bar-Sela G1, 2007). Studien visade att intag av vetegräs ökar sannolikheten för fullföljd behandling och minskade behovet av kompletterande medicinering.



Hälsoeffekter av specifika ämnen som finns i vetegräs

Klorofyll

Klorofyll är en viktig molekyl i växternas fotosyntes och påminner strukturellt om den syrebärande delen i människors hemoglobin, men innehåller magnesium istället för järn. … En studie utförd på spenat visar att klorofyll tas upp av cellerna människors tarmar. Forskarna till studien drar slutsatsen att detta stödjer att klorofyll potentiellt kan vara viktig som hälsofrämjande substans (Mario G. Ferruzzi, 2001).


Lutein

Växter med högt innehåll av klorofyll (grön färg) innehåller ofta höga halter av lutein. Det är darför troligt att anta att lutein förekommer även i vetegräs till följd av dokumenterat högt klorofyllinnehåll. Lutein har i observationsstudier påvisats ha skyddande effekt mot vissa åldersrelaterade synsjukdomar ..., (Monika Pearson,2013).


Gallussyra

Salter från gallussyra och dess besläktade molekyler används som antioxidationsmedel och har nummer E-310 (propylgallat) and E-311 (oktylgallat). Detta är en följd av att gallussyra har antioxidativa egenskaper och det finns teorier om att den kan vara anticarcinogen (Fiuza SM, 2004).


Apigenin

Apigenin är en antioxidant och en typ av flavonoid som som finns i vetegräs. Den har visat sig vara antiinflammatorisk och antimutagen. Den har trolig lugnande effekt på rörligheten i tjocktarmen (Ben-Arye E, 2002).



Grönsaker

Intag av frukt och grönsaker är generellt hälsofrämjande. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av minst 500g för vuxna och 400g för barn. Vetegräs kan således vara hälsofrämjande som del av ett dagligt intag av frukt och grönsaker.



Allergieffekter

Enligt svenska celiakiförbundet innehåller vetegräs inte gluten vilket gör det lämpligt för personer med celiaki/glutenintolerans (Svenska Celiakiförbundet).